Afrim Gashi: Maqedonia e Veriut ‘de facto’ është anëtare e NATO-s

 

Kryetari i partisë AlternAtivA duke folur edhe për Marrëveshjen e Prespës të cilën Maqedonia e Veriut dhe Greqia në qershor të vitit të kaluar e nënshkruan, tha se “është një marrëveshje historike”.

Ai duke treguar se tashmë Maqedonia e Veriut është në fazën e ratifikimeve të protokollit për anëtarësim në NATO, shprehu shpresën se deri në fund të vitit do të përmbyllet ky proces.

“Maqedonia e Veriut ‘de facto’ është anëtare e NATO-s, vetëm presim ‘de jure’ të gjitha shtetet anëtare të NATO-s ta përmbyllin këtë proces”, u shpreh Gashi për AA, duke e falënderuar Turqinë për përmbylljen e kësaj çështje në mënyrë shumë të shpejtë.

Gashi, mosmarrjen e datës për fillimin e negociatave për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian (BE) e komentoi si “zhgënjim për qytetarët e Maqedonisë së Veriut”, pasi vendi nuk ishte shpërblyer për kompromisin e madh që e ka bërë.

Ai është optimist se në muajin tetor do të hapen negociatat me BE-në.