Problem KONCEPTI parasëgjithash.

Përvec HISTORIS së komplikuar të shtetit të Titos, i Bullgarëve, i Serbëve i Ballistave, Maqedonëve, më herët i Osmanlinjëve, një lamshë që ka marrë si detyrë për ta shprishë, tashmë 25 vjet, i dërguari i OKB-së, Zoti Nimic, sikur s’mjafton, unë po’ i shtojë edhe një lamshë, me shpresë se Aty do i shërben si një lampion në rrugën e ndërmjetsimit mby cështjen e emërtimit të Shtetit FYROM.

Po ndëgjojë në medja krieministrin Grek zotin Cipras, ku thotë se, ska ekzistuar kurr KOMB Maqedon! Si rrjedhojë provokon dhe irriton popullin maqedon, por jo popullin shqipfolës të FYROM-it.

KONCEPTI KOMB të sqarohet.

Zoti Nimic, ndoshta Ju duket qesharake, por në hapsirën ballkanike, fjala KOMB ka një kuptim tjetër nga ajo që nenkuptonë bota. Pa e sqaruar këtë koncept edhe 25 vjet s’mun e zgjidh emrin e këtij shtetit. Pse?
Kur shqiptarët (jashtë shqipëris, ne Kosovë, maqedoni etj. ) i pyet, cfar kombi jeni, përgjigjen të gjithë si Shqiptarë. Kjo ndodhë edhe tek Serbët, Kroatët, Bullgarët e tjer popuj që jetojnë jashtë trojave të shtetit të tyre amë.

Kurse, nëse i pyet Zvicërranet që flasin Italishtë (ku dhe unë jetoj dhe këtë e kam dëshmi), së cfar kombi jeni ata pergjigjen Zvicerran. Kështu ata të gjuhës Frënge dhe Gjermanofolesit.
Kjo eshte edhe në Amerkën e juaj, apo jo, askush nuk thotë jam Aglez, apo Spanjol. Keshtu Braziljanët,Meksikanët e plote popuj tjerë në botë edhe se flasin Spanjolishtë, Portugalishtë apo gjuhë tjetër.

Pra, në botë fjala KOMB (Nation, Nacia, Nazione) nënkupton Emrin i shtetit dhe të gjithë banuesit e aty shteti, kurse në Ballkan të gjithe që flasin të njëjtën gjuhë edhe pse janë të shpërndarë në 4/5 shtete të ndryshëm!

A po Ju duket lamshë?
Ehh Zoti Nimic, po të ishte lehtë e kishim kry vet kët punë!

Kurse kur Cipras dhe greket thonë
-ska pas kurr KOMB Maqedon!
-cka nënkuptojnë ata:

1.Ska pas kurr shtet Maqedon? apo,
2. Ska pas kurr etni/ poppull maqedon? apo
3. ne gjuhen Greke Komb i thone Etnitetit.

Mos t’i perzim Etnin/Kombin/Kombesin/Shtetesin

Ktu spjegohet pse Maqedonët irritohen kur u thon ska pas kurr Maqedoni e Shqiptarët e FYROM-it jo. Ahh pikpamja, shpirtin ma ka ngrere.

Të nderuar miq a jemi kontrovers, jetojmë ne një shtet por prezentohemi me kombësi të shtetit tjetër.
Ahhh harrova, Made in Ballkan!

Alius Shkupri