Republika e SHKUPIT tingellon mirë

IDE me arsye.
Kisha pas dëshirë që t’i shtrohet në tavolin kjo ide, Zotit Metju Nimic, nesër ne Nju Jork, ku fillojn negocjatat rreth ardhëmëris, mes popullit SHQIPFOLËS tè Iliridës dhe popullit tash me tè njohur maqedon. Greqia po lufton, me arsye, për interesat e saja, maqedonët, me arsye, per interesat e saja, e ne shqipfolësit me arsye cka deshirojm? Idea ime ketu me poshtë shpresoj dikush ta percjelli ne Nju Jork.
…………………..,……………………………………………………………………………………

IDE (Alius)
Propozim per negocjatat:

REPUBLIKA E SHKUPIT
SHKUPIJA , apo
SHKUPRIJA (skopska, üsküp, skopje,skopie…)
…………………………………………………………………………………………………………..
LUTJE:
Ky shkrim, nuk eshte thjeshtë opinion, por gati lutje per gjithe ata qe ia duan të miren vetvetes, femijëve të tyre dhe popullit shqiptar.
Ska problematik më të rëdësishme aktualishtë, hapeni sytë e mendjes!

IDENTITETI:
Të nderuar SHQIPFOLËS të FYROM-IT, për momentin ky është identiteti ynë, SHQIPFOLËS të FYROM-it.

Të dish dhe të njohësh:
Unë nuk predikoj iridentizam,nacionalizëm, separatizëm, racizëm, (nuk) di të diskriminoj, por e njohë shumë mirë psikologjin e diskriminimit dhe të diskriminuesve. E njohë barazin.Kam arsye.

EMRI asnjejnës:
Emri sinonim i (mos) rahatis dhe stabilitetit.
Nese deshironi RAHATI per gjithmonë, në shtetin qe sot njihet si FYROM, duhet qe të i ndërrohet emri njeher e përgjithmonë ( Jo cdo 30 vjet)
Nese duani të ndiheni të BARABART si gjithë banuesit e FYROM-it vetem emrimi asnjenes (qe si perket asnji kombësie) e siguron këtë barazi.

REPUBLIKA e SHKUPIT tingellon mire.

Ky emer perfaqëson të gjithë ata që jetojnë në FYROM. Nuk ka nevojë që të bëhen ligje për gjuhë, për polici e për cfardo tjeter, sepse emri asnjejës automatikishtë i zgjidhë problemet, (shembull e kemi Svicërën, rrjedh nga qyteti qendror Sviti, gjermanishtë Schviz dhe secili Svicëran prezentohet në gjuhen e tij: Schveiz, Suisse, Svizzera, Switzerland…)
Nga je?
nga Shkup(r)ija, (si Sërbija, Kroacija, Sllovenija, Tunisija, Algjerija…)

Bota na njeh:
Cka është ma interesante, e gjithë bota, përfshir edhe Greqin, do ta njohe një emer gjeografik që nuk e diskriminon asnjë përkatsi kombtare e fetare, dhe askujtë nuk i cenohet identiteti dhe kultura. Maqedonët e ruajnë dhe e gëzojnë gjuhën e tyre ashtu sikur shqiptarët dhe tè tjeret.
Natyryshte, me emer asnjëjes, maqedonet, u frikësohen federalizimit të shtetit dhe me kët mos dominimin ndaj pasuris së shqiptarve të Iliridës. E gjithë loja është këtu për maqedonet! Maqedonet do ta pranojne me shume deshir cfardo ndryshimi vetem qe emri te permbaj brenda fjalen Maqedoni.

Indiferencë e shqiptarve!?
Maqedonet nuk duan ta ndryshojnë emrin è shtetit tonë, sepse, thjeshtë, e konsiderojnë të tyre. Sepse, Tito ua ka dhuruar gjuhën dhe i ka shpallur pronar të kësaj Republike, me qëllim, për të i diskriminuar shqiptarët.
Ajo që po më brengos shumë është, kjo heshtja dhe indiferenca e Shqiprisë, e posaqërisht, pse intelektualet dhe lideret politik shqiptar të FYROM-it nuk e kërkojnë këtë drejtësi me këmbëgulje. Për mendimin time, lideret shqiptar e din të verteten siq e di unë, por janë të perqendruar tek pushteti dhe numeri i votuesve qe mundet t’i fitojnë ne zgjedhjet e radhes, këtë matematik e njohin mirë. Per ceshtjet madhore presin qe dikush tjeter të luftoj për ne e per ta. Të tjerët luftojn përvete dhe ktu ska asgje tè keqe! Ne po presim si sorrat, cka po mbetet nga placka pasi ujku të ngopet, e dihet cka len ujku, veten kockat. O vllezer a jetohet me kocka? Koha ka me na gjikuar! Përgjegjësi kemi edhe ne, vet popullata shqiptare duhet ngacmuar, stimuluar e vetëdisuar liderët tanë. Sepse një ditë na thojnë, e ju ku ishit?

POROSI PER UDHEHEQISIT TANË:
Kjo shanse vjen njeher ne 1000 vjet. Mos e shitni Iliridën me tër pasurin e kulturën e popullit të sajë… E keni popullin dhe Botën perendimore ne krah tuaj. Kjo a nuk ju stimulon për të mbetur në historin e popullit shqiptar si lider që luftuat për shpëtimin dhe clirimin nga dominimi prej popujve të tjerë?

Kompromis, kësaj radhe, duhen të bëjn maqedonët:
PRONSIA:
Ju lideret tanë, Mos Pranoni, neser ne NjuJork, apo kudo që ju kërkojn pajtimin dhe akordimin tuaj, për asnjë emer, qe ne të përmban fjalen Maqedoni, sepse, ata qe Titoja i njohu si maqedon, do u garantohet pronsia e keti shteti, andaj asgjë nuk ndryshon nga ajo qe është sot, (andaj do i lusim maqedonët, cdo 30 vjet të na japin nga një të drejtë, me ligjë), kështu do jemi pakicë deri ne luften radhes, qe do të ndodhë pershkak sè dikush firmos nje dicka që zduhet ta firmos!!! E në luft dihet, populli fiton një të drejt në këmbim të dishkaje tjeter, por kjo temë don nje liber ne vete!

Projekti:
Shtet multietnik dëshiron bota!
Kjo Republike është krijuar qe të funksionoj si shtet multietnik.
Emri asnjëjes è mbyll projektin.

Kush po e shpërfill projektin?
Kush po e zvarrit dhe per cfar qellimi nuk e mbarojnë projektin?

Cdo zvarritja shkon ne korriz të shqiptarve të Iliridës!!!

Zgjigja:
Emri REPUBLIKA e SHKUPIT i zgjidhë të gjitha problemet madhore.
Të kunderten e kemi të njohur, do jemi siq kemi qen der më tani, nën sundimin e të tjerve. As nuk na lën me bër Shqipërin e madhe as nuk na lën me vdek. Kjo tash po’ na ndodh. Po’ e kuptoni?

Opinion Alius, SHKUPRI